Je gebruikt Internet Explorer. Deze site werkt het best op een recentere browser zoals Chrome, Firefox of Safari. Lees hier meer

We werken aan nieuwe expo’s. Sommige zalen zijn daarom gesloten tot 16 mei.
Vandaag open van 09:30 tot 17:30
plan je bezoek

Verwachte tentoonstellingen

Creatures Made to Measure

Animals and Contemporary Design


17.05.2019 – 29.09.2019


Intensieve veehouderij of laboratoriumvlees, knuffeldieren of robots in dierlijke vorm – de relatie tussen dier en mens zorgt vaak voor hevige discussies. Hoe kunnen mens en dier duurzaam samenleven en welke mogelijkheden bieden technologie en wetenschap in de toekomst? Hedendaags design begint aan een onthullende zoektocht naar antwoorden. Dieren hebben altijd een belangrijke rol gespeeld voor de mens – als voedsel, als wetenschappelijk testobject, als jachttrofee of als speelkameraadje. Vandaag worden ze gebruikt als orgaandonoren voor de mens of worden ze gecultiveerd in laboratoria, wat leidt tot de vraag of deze ‘wezens’ überhaupt nog dieren zijn.

Voor designers opent de dier-mensrelatie een breed werkterrein. In de zoektocht naar de ‘juiste balans’ creëren ze producten voor dieren en onderzoeksmogelijkheden om dierlijke grondstoffen en zelfs dieren surtout te vervangen. Tegelijkertijd ontwerpen ze scenario’s die naar de toekomst kijken.

In samenwerking met het museum Marta Herford en Tanja Seiner, München.

Designers en kunstenaars:
Martin Avila, BLESS, Melanie Bonajo, The Center for Genomic Gastronomy, Center for PostNatural History, Marcus Coates / Volker Sommer, Thalia De Jong, Aleksandra Domanović, Konstantin Grcic, Christine Herdin / Katharina Wahl, Kurzgesagt – In a Nutshell, Silvia Knüppel, Max Kosoric / Sanne Pawelzyk, Dietrich Luft, Christien Meindertsma, Next Nature Network, Ana Rajcevic, Veronica Ranner, Peter Schäfer, Johanna Schmeer, Susana Soares, Sputniko, threeASFOUR, Thomas Thwaites, Marije Vogelzang, Chris Woebken, Pinar Yoldas

Belgian Design: Generous Nature


17.05.2019 – 29.09.2019


Design voor een duurzame wereld. In het project Maakbaar zoekt BOS+ samen met creatieve denkers, ontwerpers en ondernemers een antwoord op de vraag of een meer duurzame wereld wel maakbaar is. Zoveel van onze keuzes, van onze productie en consumptie, hebben een enorme impact op de staat van onze planeet en op ons leefmilieu. En daarvoor wordt gekeken in de richting van de designers die een sleutelrol hebben in het verduurzamen van deze wereld. Hun keuzes over afkomst en gebruik van materialen, herbruikbaarheid, over productieprocessen en energieverbruik, en afval- of reststromen zijn hierin cruciaal. Generous Nature brengt voorbeelden die kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling, duurzaamheid in zijn hele breedheid: sociaal, economisch en ecologisch.

Generous Nature is een co-productie met de partners van Belgium is Design. Een deel wordt onder het label Belgium is Design getoond in Milaan tijdens de meubelbeurs.
Partners: Bos+, Design Museum Gent, Flanders DC, MAD Brussels, OVAM, WBDM, WOOD.BE.

Off the Grid


25.10.2019 – 16.02.2020


In Off the Grid onderzoekt grafisch ontwerpster Sara De Bondt de beginselen van grafisch ontwerp in België in de jaren ’60 en ’70, een geschiedenis die tot op heden weinig aandacht heeft gekregen. De tentoonstelling presenteert twee- en driedimensionale werken — velen nooit eerder tentoongesteld — van bekende en minder bekende namen. Sara De Bondt reageert hierop vanuit haar eigen praktijk en onderzoekt hoe we hedendaagse aspecten van grafisch ontwerp, zoals hybriditeit en auteurschap, beter kunnen begrijpen vanuit een historisch perspectief. De tentoonstelling kadert in de nieuwe programmalijn Grafische vormgeving gericht op historisch en hedendaags Belgisch grafisch ontwerp in een internationale context.

Off the Grid is onderdeel van het doctoraat in de kunsten (KASK – School of Art Gent en UGent) van Sara De Bondt.

Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti

Studio d’Arte Palma 1948-1951


25.10.2019 – 16.02.2020


Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti. Studio d'Arte Palma, 1948-1951 brengt een ode aan de Italiaans-Braziliaanse architect Lina Bo Bardi. De expo focust op de werken van de Estudio d’Arte Palma, die ze samen met de Italiaanse architect Giancarlo Palanti oprichtte. De show, geproduceerd door Milanese Nilufar Gallery in samenwerking met het Instituto Bardi / Casa de Vidro, is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar Lina Bo Bardi en haar activiteit als ontwerper van meubels, een aspect van haar werk dat vaak over het hoofd wordt gezien. De tentoonstelling presenteert de grootste collectie Bo Bardi-meubels ooit en onderzoekt het vergeten werk van Giancarlo Palanti.

Lina Bo Bardi Giancarlo Palanti - Studio d’Arte Palma, 1948- 1951 is een productie van Nilufar Gallery (Milaan).